Ekonomi Bakanı Sn. Çağlayan ve Gümrük Birliği – 24 Mayıs 2013

(DP Basın Merkezi- 24 Mayıs 2013)- Ekonomik İşler Başkanı Aydın Sezer, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Gümrük Birliği Anlaşması ile ilgili sözlerini eleştirdi. Sezer, “Gümrük Birliği’nden kaynaklanan sorunların giderilmesi için çaba sarf etmek yerine, ortaklık anlaşmasından kaynaklanan haklarımızdan vazgeçilmesi düşünülemez. Sayın Çağlayan bilmelidir ki, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılması, Türkiye’yi AB’ye tam üyelik hedefinden uzaklaştıracağı gibi, Ortaklık Anlaşması’ndan doğan kazanımlarımızı da tehlikeye atacaktır.”

Ekonomik İşler Başkanı Aydın Sezer’in bu konudaki açıklaması şöyle:

“Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, 23 Mayıs 2013 günü NTV’de katıldığı bir canlı yayında, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden ayrılarak, Avrupa Birliği ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamasının düşünülebileceğini ifade etmiştir. Sayın Bakan ayrıca, Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşmaları ile ilgili mükellefiyetinin de, 1990’lı yıllarda Gümrük Birliği (GB) müzakereleri esnasında yapılan hatalardan kaynaklandığını vurgulamıştır.

Sayın Bakanın Gümrük Birliği sürecini sıradan bir anlaşma gibi değerlendirmesi şaşırtıcı olmakla birlikte, tam 10 yıldır iktidar olan AKP temsilcilerinin nihayet ‘yanlış’ olsa da fikir beyan ediyor olmaları, ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir. Ancak, bu konunun, ABD ile AB arasında 1990’lı yıllardan bu yana imzalanması öngörülen Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeniden gündeme geldiği bir ortamda, bizzat Ekonomi Bakanı Sayın Çağlayan tarafından dile getirilmesi oldukça dikkat çekicidir.

“STA’ları, bugün, 1990’ların kafasıyla değerlendirmek Türkiye’ye yapılan bir haksızlıktır.”

Öncelikle Sayın Bakan’a hatırlatmak isteriz ki; Gümrük Birliği müzakereleri, başta TOBB, TÜSİAD ve İKV olmak üzere tüm özel sektör kuruluşlarının değerlendirmeleri ve önerileri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Kendisi de bir işadamı olan ve bir dönem Ankara Sanayi Odası Başkanlığı görevlerini de yürüten Sayın Çağlayan’ın bu ifadesini talihsiz bir açıklama olarak değerlendirmekteyiz. Ayrıca, Sayın Çağlayan’a son 15 yılda dünya ticaretinin temel niteliklerinde çok önemli değişikliklerin meydana geldiğini de hatırlatmak isteriz. İçerisinde bulunduğumuz dönem, ne yazık ki, mal ticaretindeki serbestleşmenin eskisi kadar önem arz etmediği dönemdir. Başta ABD ve AB olmak üzere, Türkiye’de bile sanayi ürünlerindeki koruma oranının % 3’ler mertebesinde olduğu bir ortamda, geleneksel ekonominin (eski ekonominin) önemli bir unsuru olan STA’ları, bugün, 1990’ların kafasıyla değerlendirmek Türkiye’ye yapılan bir haksızlıktır.

Bilindiği üzere, 1963 yılında Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması, Gümrük Birliği’ne dayalı bir ortaklık ilişkisi öngörmüştür. Anlaşmada ayrıca, hizmetlerin, iş gücünün ve sermayenin serbest dolaşımı da yer almaktadır. Ortaklık Konseyi’nin 1/95 kararı ile gerçekleştirilen Gümrük Birliği ile ortaklığın son dönemine geçilmiştir.
Başta vize sorunu olmak üzere, AB’nin diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları da dahil, Gümrük Birliği’nden kaynaklanan sorunların giderilmesi için çaba sarf etmek yerine, haklı olduğumuz talepleri ciddi bir şekilde takip ederek sonuç almamız gerekirken, ortaklık anlaşmasından kaynaklanan haklarımızdan vazgeçilmesi düşünülemez. Nitekim, 23 Mayıs 2013 günü (aynı gün) TOBB’nde, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van ROMPUY’un da katılımı ile gerçekleştirilen ‘Avrupa’nın Geleceği ve Türkiye ile İlişkiler Konferansı’nda TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk iş aleminin yüzde 75 gibi ezici bir çoğunlukla Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini ifade etmiştir.

Hükümete önerimiz, Gümrük Birliği olgusunu sadece ürün ticaretinin serbestleştirilmesinden ibaret zanneden anlayışın terkedilerek, Türk kamuoyuna sürekli şikayette bulunulması yerine, AB ile yoğun temaslarda bulunmak suretiyle, Gümrük Birliğinin işlemeyen, sanayicimize dezavantaj yaratan, ayak bağı olan yönlerinin süratle düzeltilmesi yönünde çaba göstermesi ve ısrarcı olmasıdır. İcraatın başındaki kişi olarak bu, öncelikle Ekonomi Bakanı’nın ve başında bulunduğu kurumun görevidir.

AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılması Türkiye’yi AB’ye tam üyelik hedefinden uzaklaştıracağı gibi, Ortaklık Anlaşması’ndan doğan kazanımlarımızı da tehlikeye atacaktır. Unutulmamalıdır ki, Türk ekonomisini ve sanayinin son 25 yılda gerçekleştirdiği gelişme ve atılımda gümrük birliğinin büyük rolü bulunmaktadır.

“Bakan Çağlayan’ın Ankara Sanayi Odası Başkanıyken sözleri..”
Bakan Çağlayan’dan beklenen, ASO başkanıyken bu konuda yaptığı aşağıdaki açıklamaya uygun davranış sergilemesidir. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, 2007 yılı Mart ayında meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gümrük Birliği ile ilgili rakamlara bakıldığında sanıldığı kadar Türkiye’nin aleyhine gelişmediğine dikkat çekmiş ve “Gümrük Birliği ile ilgili söylenecek iki şey var. Arkadaş sen bana haksız davrandın, bana hala kusur buluyorsun. Bunu yanlış yapıyorsun ve diğer taraftan senin bana yapman gereken maiyetleri bana ödemiyorsun. Bu konuda bana haksızlık yapıyorsun” dedi.
Gümrük Birliği Anlaşması’nın yapıldığı 1996 yılında Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatının yaklaşık 12 milyar dolar, ithalatının 23.5 milyar dolar ve dış ticaret açığının ise 11.5 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Çağlayan, geçen yıl yapılan 85 milyar dolarlık ihracatın 43 milyar dolarının AB’ye, ithalatın ise yüzde 35’ine denk gelen 53 milyar dolarlık kısmının da AB’ye yapıldığına dikkat çekti.

Sayın Çağlayan bilmelidir ki, AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılması Türkiye’yi AB’ye tam üyelik hedefinden uzaklaştıracağı gibi, Ortaklık Anlaşması’ndan doğan kazanımlarımızı da tehlikeye atacaktır. Ayrıca, unutulmamalıdır ki, Türk ekonomisini ve sanayinin son 25 yılda gerçekleştirdiği gelişme ve atılımda gümrük birliğinin büyük rolü bulunmaktadır.”
Kaynak ( DP )

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s