Rusya ile Almanya arasındaki yüksek düzeyli temas sıklığı dikkat çekiyor. Kısa bir süre önce Merkel’in önemli sonuçlar doğuran Rusya ziyaretine, Putin aradan henüz birkaç ay geçmesine rağmen cevap verdi. Rusya-Almanya yakınlaşması ve iki ülke ilişkilerinin stratejik işbirliğine mükemmel bir örnek gösterilmesi zaman zaman Berlin ve Moskova’nın dünya politikasında yeni bir rol arayışında oldukları şeklinde de yorumlanıyor.
Görüşmelerde iki ülke arasındaki enerji, ticaret ve yatırım ilişkileri bir kez daha kapsamlı bir şekilde ele alındı. Bilindiği gibi, Rusya – Almanya ticaret hacmi yıllık 40 milyar euro düzeyinde seyrediyor. Avrupa Birliği’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik çabaları karşısında, Almanya’nın daha fazla Rus gazı ithal edebilmek için AB’ne rağmen kararlı stratejiler izlemesi dikkat çekiyor. Halen, Rusya’dan yılda 40 milyar metreküp doğal gaz ithal eden Almanya, Baltık boru hattının 2010 yılında devreye girmesiyle birlikte 50 milyar metre küp daha doğal gaz ithal edecek. Almanya, Rus gazının Avrupa’daki ‘dağıtıcısı’ olmak üzere hızla yol alıyor.
Rus Gazını Almanya dağıtacak
Bu süreçte AB, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek yerine, Rus enerjisinin (petrol-doğal gaz) farklı güzergahlardan Avrupa’ya girişini izliyor. Kısaca, Almanya, Avrupa Birliği’ni Rusya ile ilişkiler konusunda ikiye bölmeye devam ediyor. Temelleri Schröder ile Putin tarafından atılan yeni Rus-Alman ittifakını eski ve yeni AB üyeleri kaygıyla izliyor. Bilindiği gibi, AB’nin son derece hassas olduğu başta insan hakları ile ilgili uygulamalar, azınlıklar konusu ve hukukun üstünlüğü prensibi, söz konusu ülke Rusya olduğu zaman yüksek sesle telaffuz edilemiyor. O koskoca Rusya coğrafyasında, AB’nin cesaretle bir tek azınlık sorununu dahi cesaretle gündeme taşıyamaması son derece ilginç.
Putin’in ziyareti esnasında medyayı meşgul eden bir konu da, Rus Gazprom şirketinin Alman Bundesliga takımlarından Schalke 04’ü satın aldığı yönündeki haberdi. Putin yalandığı bu haberle ilgili olarak, ‘Gazprom fotbolla ilgili bir satın alma sürecine girecek olsaydı, Bundesliga’nın tümünü satın almış olurdu’ şeklinde konuştu. Bu ziyaret esnasında, Putin’in taraftarı olduğu Fatih Tekke’nin takımı Zenit St. Petersburg ile Schalke 04 arasında işbirliğine gidilmesi ve Gazprom’un her iki kulübe de sponsorluk yapması konusunda anlaşma sağlandı.
Son yıllarda Rusya’da büyük bir artış kaydeden ve giderek çeşitlenen Alman yatırımlarının yanında, artık Almanya’daki Rus yatırımları da resmi gündemde önemli bir yer işgal ediyor. Dresten’de yapılan görüşmelerde, Alman yetkililerin, Almanya’ya daha fazla Rus sermayesi beklediklerini ifade etmeleri üzerine, Putin, bazı ülkelerde Rus sermayesinden korkulduğuna işaret ederek, ülkeler arasındaki sermaye hareketlerinden korkulmaması gerektiğini ve sermayenin kendisine en uygun yerlerde istihdam yaratmaya yöneleceğini ifade etti. Almanlar, enerji gelirlerindeki artışa paralel olarak Rusya’da oluşan fonların Almanya’ya çekilmesi için yoğun çaba sarf ediyorlar. Birçok sektörde Rus sermayesi için en uygun yatırım yerlerinden birisi de Türkiye olmasına rağmen, bu konuda nedense işbirliği inisiyatifini ele alamıyoruz.